fbpx

Feil: Kontaktskjema ikke funnet.

Bestill en time

Våre psykologer ser frem til å høre fra deg.

Send en e-post:
[email protected]

Gode grunner til at flere unge er misfornøyde med livet nå

2 år ago · · Kommentarer er skrudd av for Gode grunner til at flere unge er misfornøyde med livet nå

Gode grunner til at flere unge er misfornøyde med livet nå

Og hvordan gruppeterapi kan hjelpe.

Av Mats Bjerke, gruppeterapeut i Lysne.

Nesten én av fire unge mellom 18 og 24 år sier de er lite fornøyde med livet, og én av tre opplever lite mening i det daglige. Sammenlignet med andre aldersgrupper oppgir unge voksne lavere grad av fornøydhet, mening, glede, tillit og tilhørighet, og de er mer ensomme (Nes, 2021). Hvorfor er det sånn og hva kan den enkelte som strever med noe av dette gjøre for å få det bedre?

Grunner til å være misfornøyd

Først må det nevnes at de fleste har det bra, men det gir lite trøst for de som ikke har det sånn nå, og som kanskje bærer med seg bagasje fra barndom og/eller ungdomstid. Gjennom langvarig eksponering for glansbilder av andres liv i sosiale medier, er det lett å føle seg mislykket.

Det er også ubehagelig å holde oppe en flott fasade når man på innsiden strever med lav selvfølelse og frykt for å bli gjennomskuet. Mange unge kjenner på et indre og ytre press til å finne ut av hvem de er og hva de vil, og grubler på slike store spørsmål alene.

Det aller viktigste i denne fasen er kanskje å oppleve tilhørighet og intimitet med jevnaldrende, i alle former, men i møte med andre vil selvfølelsen for noen ofte undergraves istedenfor å styrkes. For mange har pandemien med sine tiltak også forsterket utenforskap, og hemmet naturlig modning av sosial kompetanse (Nøkleby m.fl., 2021).

Hva kan man gjøre for å få det bedre?

Det første steget kan være å sette ord på det man synes er vanskelig, og det vil hjelpe på selvfølelsen å bli tålt og forstått for det man egentlig tenker og føler om sin egen situasjon. Videre fungerer faktisk de generelle rådene for økt livskvalitet og sterkere psykisk helse, nemlig å stadig pleie nye og gamle relasjoner, være aktiv, god mot andre, nysgjerrig og oppmerksomt til stede i øyeblikket (Helsedirektoratet, 2019).

Det vanskelige er å leve opp til rådene, spesielt hvis man har få eller ingen dype relasjoner, eller strever i de relasjonene man har. Men prøv, og aller helst med støtte fra en alliert du stoler på.

Gruppeterapi kan hjelpe

En ekstra hjelp i endringsarbeidet med å få det bedre med deg selv, andre og det livet du lever, er å gå i gruppeterapi. Her møter du andre som vil ligne deg på noen områder og være forskjellig fra deg på andre. Begge deler er viktige for å føle tilhørighet og at det du måtte ha av relasjonelle utfordringer utenfor terapirommet også kan oppstå her.

Forskjellen er at i gruppa vil terapeuten sørge for trygghet til å utforske forskjeller, samt etablere en støttende, åpen og ærlig kultur. Å ha en gruppe som kjenner deg, utfordrer deg og støtter deg vil tidvis være en krevende forpliktelse, men hovedsakelig hjelpe deg i både daglige utfordringer og personlig vekst. 

Alt du trenger å vite om gruppeterapi

Samtalegrupper om relasjoner og selvutvikling

Kilder

Categories: Lysne

Vidar Ulset

Vidar Ulset

Vidar har erfaring som kommunepsykolog og fra helsevesenet. Spesialist i klinisk samfunns- og allmennpsykologi. Har doktorgrad i psykologi fra Universitetet i Oslo. Vidar jobber med administrasjon og fagutvikling i Lysne og tar for tiden ikke i mot klienter.