fbpx

Feil: Kontaktskjema ble ikke funnet.

Bestill en time

Våre psykologer ser frem til å høre fra deg.

Send en e-post:
[email protected]

HjemTjenester → Ticskontrollerende trening

Ticskontrollerende trening

Tics er plutselige og gjentagende bevegelser (kalt motoriske tics) eller lyder fra munnen (kalt vokale tics). Personer med Tourettes syndrom har både motoriske og vokale tics. Noen synes tics er sosialt hemmende. Tics kan også gi smerter og andre kroppslige plager. Dersom du opplever at tics er plagsomme, kan du få det bedre med ticskontrollerende trening (på engelsk, comprehensive behavioral intervention for tics, CBIT).  

Hva er ticskontrollerende trening?

Ticskontrollerende trening er en adferdspsykologisk behandlingsmetode som tar sikte på å minske tics eller hvor plagsomme de er. Mange studier har vist at metoden har god effekt. Ticskontrollerende trening kan være et godt alternativ eller supplement til medisiner, som for noen kan ha utilstrekkelig virkning og bivirkninger.

Behandlingen starter med at vi sammen velger ut hvilke tics som er plagsomme. Deretter vil du få veiledning i å innarbeide bevegelser som er uforenlige med tics, eller som er mindre plagsomme enn tics (kalt habit reversal training, HRT). Vi arbeider også med å utforske handlingsstrategier og tenkemåter som gjør tics mindre problematiske i dagliglivet. For noen vil det også kunne være nyttig å systematisk trene på å holde tilbake trangen til å gjøre tics (kalt eksponering med responsprevensjon, ERP). 

Bestill time for ticsbehandling

Dersom du ønsker hjelp med plagsomme tics, eller bare ønsker samtaler om det å ha tics eller Tourettes syndrom, ta kontakt.

Mer informasjon

https://www.touretteforeningen.no/files/2230/file/tics-kontrollerende-trening-2rette-1-2019.pdf

https://tourette.org/research-medical/cbit-overview/